Ev
kadınları, et yerine baklagiller ve yumurtayı, pahalı balık yerine ucuz balığı,
turfanda yerine mevsiminde ucuza alınan sebze ve meyveyi alırsa, az para ile
aile fertlerinin besin ihtiyacını en iyi şekilde karşılayan yemekler
hazırlayabilirler. Mercimek köftesi
de bu tür yemeklerden bir tanesi olup
besin değeri yüksek olan yemeklerdendir.
Mercimek Köftesi İçin Malzemeler
* 1,5 su bardağı kırmızı mercimek
* 1 su bardağı ince bulgur
* 1 su bardağından bir parmak az zeytinyağı
* 1 çorba kaşığı domates salçası
* yarım çorba kaşığı biber salçası
* 1 çay kaşığı kırmızıbiber
* 4 orta boy kuru soğan
* 1 çorba kaşığı kimyon
* yarım demet dereotu
* yarım demek maydanoz
* 6-7 adet soğan
* 1 çay kaşığı karabiber
* 3 çay kaşığı tuz
Mercimek Köftesinin Yapılışı
*Ayıklanıp yıkanmış mercimek, üç buçuk su bardağı
soğuk su ile ateşe konur. Kaynayınca ateşi kısılır. Yirmi dakika hafif ateşte
haşlanır.
* Bulgur konur. Ateşi söndürülür. Ağzı kapalı
olarak on dakika bekletilip bulgur kabartılır.
* İnce kıyılmış kuru soğan, zeytinyağı az ateşte
hafif sararıncaya kadar kavrulur. Domates ve biber salçası konur. Bir-iki kere
karıştırılıp ateşten alınır.
* Hazırlanan soğanlı karışım, kırmızı
biber,karabiber, kimyon, tuz, çok ince doğranmış yeşil soğan, dereotu, maydanoz
el dayanacak kadar soğutulmuş mercimek-bulgur karışımına konup karıştırılır.
* Avuç içinde sıkılarak küçük köfteler yapılır.
Servis tabağına sıralanıp yaprakları ile süslenir.
Yemek Ustası ‘ ndan Afiyet Olsun. . .