Mantar lezzetli, besleyici bir yiyecektir. Ancak
bazı türlerinde öldürücü zehir bulunur. Zehirli mantarı zehirsizinden ayırmak
oldukça zordur. Halk arasında yerleşmiş bazı pratik yötemlere güvenmek pek
doğru olmaz. Bu konuda bilgi, görgü sahibi olmak gerekir. Mantar güvenilir
yerden sağlanmalı.
Beyaz ve açık renk sebzeler soyulunca oksitlenerek
kararır. Bunun için soyulan sebze hemen kaynar suya atılmalı.
Mantar Sote |
Mantar
Sote İçin Malzemeler
·
400 gr mantar ( 2 paket )
·
2 kibrit kutusu büyüklüğünde tereyağı
·
1 tatlı kaşığı limon suyu
·
7-8 dal maydanoz
·
Yarım çay kaşığı karabiber
·
Yarım çay kaşığı tuz
Mantar
Sotenin Yapılışı
1- Mantar
yıkanır. Sapları kesilip, büyük olanlar dörde bölünür.
2- Yağın
üçte biri, limon suyu, hazırlanan mantar tavaya konur. Orta ısıdaki ateşte
suyunu çekene kadar pişirilir.
3- Kalan
yağ, karabiber, tuz katılır. Yağ yanmadan üç-dört dakika daha kavrulur.
4- İnce
kıyılmış maydanoz karıştırılır. Servis tabağına alınır.
·
İstenirse maydanoza ince kıyılmış iki
diş sarımsak katılır.
·
Mantar sote et yemeklerinin yanında
kullanılacağı gibi tek olarak da yenebilir.
Yemek Ustası ‘ ndan Afiyet Olsun. . .