User-agent: * Disallow: /search Allow: / 2011-11-20 - Yemek Tarifleri

Kasım 23, 2011

Zeytinyağlı Yer Elması


Zeytinyağlı Yer Elması

Zeytinyağlı Yer Elması


Zeytinyağlı Yer Elması için Malzemeler;

** 1 kg Yer Elması
** 1 soğan
** yarım su bardağı zeytinyağı
** 1 çay kaşığı şeker
** 1 çorba kaşığı pirinç
** 3 çay kaşığı tuz

Zeytinyağlı Yer Elması Yapılışı;

** yer Elması yıkanır, ayıklanır, bir tencereye konur.
** Kabukları soyularak küçük doğranmış soğan, Yer Elmasının üzerine yayılır. Şeker konur. Yağ sebzelerin üzerine gezdirilir. Tencerenin kapağı kapatılır.
** Ocağın ateşi önce çok hafif yakılır. Sebzeler suyunu bırakınca, ateşi biraz arttırılarak yine hafif ateşte kendi suyu ile yumuşayıncaya kadar pişirilir.
** İnmeden 10 dk önce tuzu ve pirinç atılır. Diş veya ezilmiş sarımsak katılır. ( pirinç su çekeceğinden gerekiyorsa kaynar su ilave edilir.)Suyu yemeğin üçte birinden az kaldığına dikkat edin.
** Ocaktan inmesine yakın limon suyu gezdirilir.


Zeytinyağlı Kabak


Zeytinyağlı Kabak

Zeytinyağlı Kabak


Zeytinyağlı Kabak Malzemeler;

** 1 kg Kabak
** 1 soğan
** 2 domates
** yarım su bardağı zeytinyağı
** 1 çay kaşığı şeker
** 1 çorba kaşığı pirinç
** 3 çay kaşığı tuz
** 2 diş sarmısak

Zeytinyağlı Kabak Yapılışı;

** Kabak yıkanır, ayıklanır, bir tencereye konur.
** Kabukları soyularak küçük doğranmış soğan ve domates, Kabağın üzerine yayılır. Şeker konur. Yağ sebzelerin üzerine gezdirilir. Tencerenin kapağı kapatılır.
** Ocağın ateşi önce çok hafif yakılır. Sebzeler suyunu bırakınca, ateşi biraz arttırılarak yine hafif ateşte kendi suyu ile yumuşayıncaya kadar pişirilir.
** İnmeden 10 dk önce tuzu ve pirinç atılır. Diş veya ezilmiş sarımsak katılır. ( pirinç su çekeceğinden gerekiyorsa kaynar su ilave edilir.)Suyu yemeğin üçte birinden az kaldığına dikkat edin.
** Üzerine kıyılmış dereotu ile servis yapılır.


Zeytinyağlı Pırasa


Zeytinyağlı Pırasa

Zeytinyağlı Pırasa


Zeytinyağlı Pırasa Malzemeler;

** 1 kg  Pırasa
** yarım su bardağı zeytinyağı
** 1 adet havuç
** 1 çay kaşığı şeker
** 1 çorba kaşığı prinç
** 3 çay kaşığı tuz

Zeytinyağlı Pırasa Yapılışı;

** Pırasa yıkanır, ayıklanır, bir tencereye konur.
** Kabukları soyularak küçük doğranmış havuç, Pırasanın üzerine yayılır. Şeker konur. Yağ sebzelerin üzerine gezdirilir. Tencerenin kapağı kapatılır.
** Ocağın ateşi önce çok hafif yakılır. Sebzeler suyunu bırakınca, ateşi biraz arttırılarak yine hafif ateşte kendi suyu ile yumuşayıncaya kadar pişirilir.
** İnmeden 10 dk önce tuzu ve pirinç atılır. Suyu yemeğin üçte birinden az kaldığına dikkat edin.
** Pirinç su çekeceğinden gerekiyorsa kaynar su katılır.
** Servisi limon ile yapılır.

Zeytinyağlı Taze Fasülye


Zeytinyağlı Taze Fasülye

Zeytinyağlı Taze Fasülye


Zeytinyağlı Taze Fasülye Malzemeler;

** 1 kg taze fasülye
** yarım su bardağı zeytinyağı
** 3 orta boy soğan
** 4 orta boy domates
** 1 çay kaşığı şeker
** 3 çay kaşığı tuz

Zeytinyağlı Taze Fasülye Yapılışı;

** Fasülye yıkanır, ayıklanır, bir tencereye konur.
** İnce doğranmış soğan, kabukları soyularak küçük doğranmış domates, fasülyenin üzerine yayılır. Şeker konur. Yağ sebzelerin üzerine gezdirilir. Tencerenin kapağı kapatılır.
** Ocağın ateşi önce çok hafif yakılır. Sebzeler suyunu bırakınca, ateşi biraz arttırılarak yine hafif ateşte kendi suyu ile yumuşayıncaya kadar pişirilir.
** İnmeden 10 dk önce tuzu atılır. Suyu yemeğin üçte birinden az kaldığına dikkat edin.




Zeytinyağlı Barbunya


Zeytinyağlı Barbunya

Zeytinyağlı Barbunya


Zeytinyağlı Barbunya için Malzemeler;

** 2 Su bardağı Barbunya
** yarım su bardağı zeytinyağı
** 2 orta boy soğan
** yarım çorba kaşığı domates salçası
** yarım çorba kaşığı biber salçası
** 1 orta boy havuç
** 1 küçük kereviz
** 5-6 diş sarımsak
** 5-6 dal maydanoz
** 1 çay kaşığı şeker
** 2,5 çay kaşığı tuz

Zeytinyağlı Barbunya Yapılışı;

**Barbunya ayıklanır, yıkanır, akşamdan ıslatılır.
** Ertesi gün üzerini geçecek kadar su ile ateşe konur. Yarı pişmiş olarak haşlanır.
** İnce doğranmış soğan, yağ ile fazla sararmadan kavurulur. Küçük doğranmış kereviz, havuç, sarımsak katılır. Kısa süre kavrulup domates, biber salçası konur.
** Haşlanmış Barbunya, şeker, üç su bardağı kaynar su ilave edilerek hafif ateşte pişirilir.
** Ateşten alınacağına yakın tuz atılır.
** Soğuyunca servis tabağına alınır. Üzerine kıyılmış maydanoz serpilir.


Zeytinyağlı Kuru Fasülye


Zeytinyağlı Kuru Fasülye

Zeytinyağlı Kuru Fasülye


Zeytinyağlı Kuru Fasülye  için Malzemeler;

** 2 Su bardağı kuru fasülye
** yarım su bardağı zeytinyağı
** 2 orta boy soğan
** yarım çorba kaşığı domates salçası
** yarım çorba kaşığı biber salçası
** 1 orta boy havuç
** 1 küçük kereviz
** 5-6 diş sarımsak
** 5-6 dal maydanoz
** 1 çay kaşığı şeker
** 2,5 çay kaşığı tuz

Zeytinyağlı Kuru Fasülye Yapılışı;

** Fasülye ayıklanır, yıkanır, akşamdan ıslatılır.
** Ertesi gün üzerini geçecek kadar su ile ateşe konur. Yarı pişmiş olarak haşlanır. Suyu süzülür.
** İnce doğranmış soğan, yağ ile fazla sararmadan kavurulur. Küçük doğranmış kereviz, havuç, sarımsak katılır. Kısa süre kavrulup domates, biber salçası konur.
** Haşlanmış fasülye, şeker, üç su bardağı kaynar su ilave edilerek hafif ateşte pişirilir.
** Ateşten alınacağına yakın tuz atılır.
** Soğuyunca servis tabağına alınır. Üzerine kıyılmış maydanoz serpilir.

Önemli: Pişince suyu, yemeğin üçte birinde olmalı.

Kasım 22, 2011

Etli Mercimek


Etli Mercimek

Etli Mercimek


Etli Mercimek için Malzemeler;

** 2 su bardağı Mercimek
** 300 gr kuşbaşı et
** 2 kibrit kutusu büyüklüğünde margarin
** 3 orta boy domates veya 1 çorba kaşığı salça
** 2 orta boy soğan
** 2 adet kırmızı sivri biber
** 1 çay kaşığı şeker
** 3 çay kaşığı tuz

Etli Mercimek Yapılışı;

**Mercimek ayıklanır, yıkanır, akşamdan ıslatılır.
** Ertesi gün üzerini geçecek kadar su ile ateşe konur. Yarı pişmiş olarak haşlanır
** Et, ince doğranmış soğan, yağ bir tencerede ateşe konur. Birkaç kere karıştırılıp kapak kapatılır. Ateşi kısılarak et bıraktığı suyu çekinceye kadar kavrulur.
** Kabukları soyularak küçük doğranmış domates veya salça ilave edilir. Et yarı yumuşayıncaya kadar pişirilir.
** İneceğine yakın tuz atılır.

www.yemekustasi.blogspot.com ‘ dan  Afiyet Olsun 

Etli Börülce


Etli Börülce

Etli Börülce


Etli Börülce için Malzemeler;

** 2 su bardağı Börülce
** 300 gr kuşbaşı et
** 2 kibrit kutusu büyüklüğünde margarin
** 3 orta boy domates veya 1 çorba kaşığı salça
** 2 orta boy soğan
** 2 adet kırmızı sivri biber
** 1 çay kaşığı şeker
** 3 çay kaşığı tuz

Etli Börülce Yapılışı;

**Börülce ayıklanır, yıkanır, akşamdan ıslatılır.
** Ertesi gün üzerini geçecek kadar su ile ateşe konur. Yarı pişmiş olarak haşlanır, suyu süzülür.
** Et, ince doğranmış soğan, yağ bir tencerede ateşe konur. Birkaç kere karıştırılıp kapak kapatılır. Ateşi kısılarak et bıraktığı suyu çekinceye kadar kavrulur.
** Kabukları soyularak küçük doğranmış domates veya salça ilave edilir. Et yarı yumuşayıncaya kadar pişirilir.
** İneceğine yakın tuz atılır.

Etli Nohut


Etli Nohut

Etli Nohut



Etli Nohut için Malzemeler;

** 2 su bardağı Nohut
** 300 gr kuşbaşı et
** 2 kibrit kutusu büyüklüğünde margarin
** 3 orta boy domates veya 1 çorba kaşığı salça
** 2 orta boy soğan
** 2 adet kırmızı sivri biber
** 1 çay kaşığı şeker
** 3 çay kaşığı tuz

Etli Nohut Yapılışı;

**Nohut ayıklanır, yıkanır, akşamdan ıslatılır.
** Ertesi gün üzerini geçecek kadar su ile ateşe konur. Yarı pişmiş olarak haşlanır, suyu süzülür.
** Et, ince doğranmış soğan, yağ bir tencerede ateşe konur. Birkaç kere karıştırılıp kapak kapatılır. Ateşi kısılarak et bıraktığı suyu çekinceye kadar kavrulur.
** Kabukları soyularak küçük doğranmış domates veya salça ilave edilir. Et yarı yumuşayıncaya kadar pişirilir.
** İneceğine yakın tuz atılır.

Etli Barbunya


Etli Barbunya

Etli Barbunya


Etli Barbunya için Malzemeler;

** 2 su bardağı Barbunya
** 300 gr kuşbaşı et
** 2 kibrit kutusu büyüklüğünde margarin
** 3 orta boy domates veya 1 çorba kaşığı salça
** 2 orta boy soğan
** 2 adet kırmızı sivri biber
** 1 çay kaşığı şeker
** 3 çay kaşığı tuz

Etli Barbunya Yapılışı;

**Barbunya ayıklanır, yıkanır, akşamdan ıslatılır.
** Ertesi gün üzerini geçecek kadar su ile ateşe konur. Yarı pişmiş olarak haşlanır, suyu süzülür.
** Et, ince doğranmış soğan, yağ bir tencerede ateşe konur. Birkaç kere karıştırılıp kapak kapatılır. Ateşi kısılarak et bıraktığı suyu çekinceye kadar kavrulur.
** Kabukları soyularak küçük doğranmış domates veya salça ilave edilir. Et yarı yumuşayıncaya kadar pişirilir.
** İneceğine yakın tuz atılır.

Etli Kuru Fasülye


Etli Kuru Fasülye

Etli Kuru Fasülye


Etli Kuru Fasülye için Malzemeler;

** 2 su bardağı kuru fasülye
** 300 gr kuşbaşı et
** 2 kibrit kutusu büyüklüğünde margarin
** 3 orta boy domates veya 1 çorba kaşığı salça
** 2 orta boy soğan
** 2 adet kırmızı sivri biber
** 1 çay kaşığı şeker
** 3 çay kaşığı tuz

Etli Kuru Fasülye Yapılışı;

** Fasülye ayıklanır, yıkanır, akşamdan ıslatılır.
** Ertesi gün üzerini geçecek kadar su ile ateşe konur. Yarı pişmiş olarak haşlanır, suyu süzülür.
** Et, ince doğranmış soğan, yağ bir tencerede ateşe konur. Birkaç kere karıştırılıp kapak kapatılır. Ateşi kısılarak et bıraktığı suyu çekinceye kadar kavrulur.
** Kabukları soyularak küçük doğranmış domates veya salça ilave edilir. Et yarı yumuşayıncaya kadar pişirilir.
** İneceğine yakın tuz atılır.

Kasım 21, 2011

Kıymalı Semizotu


Kıymalı Semizotu

Kıymalı Semizotu



Kıymalı Semizotu için Malzemeler;

** 1 kg semizotu
** 250 gr az yağlı kıyma
** 3 kibrit kutusu büyüklüğünde yağ
** 2 orta boy soğan
** 3 orta boy domates veya 1 çorba kaşığı salça
** 1 çorba kaşığı pirinç
** 3 çay kaşığı tuz

Kıymalı Semizotu Yapılışı;

** İnce doğranmış soğan, yağ, kıyma bir tencerede ateşe konur. Kıyma bıraktığı suyu çekinceye kadar kavrulur. Kabukları soyularak küçük doğranmış domates veya salça katılır. 1-2 dk karıştırarak pişirilir.
** semizotu ayıklanır. Bir kaptan diğerine aktarılarak birkaç su yıkanıp doğranır.
** Hazırlanan harca ilave edilir. Çok hafif ateşte kendi suyu ile pişirir.
** Ocaktan ineceğine yakın ayıklanıp yıkanmış pirinç, bir su bardağı sıcak su, tuz konur. 15 dk daha pişirilip ateşten alınır.
** İstenirse sarımsaklı yoğurt ile servis yapılır.
Önemli: Yukarıdaki ölçü ve işlemler aynen yapılarak kıymalı ıspanak yapılır.

Kasım 20, 2011

Yaz Türlüsü


Yaz Türlüsü

Yaz Türlüsü


Yaz Türlüsü için Malzemeler;

** 300 gr kuşbaşı et
** 3 kibrit kutusu büyüklüğünde margarin
** 3 orta boy domates veya 1 çorba kaşığı salça
** 250 gr taze fasülye
** 2 adet dolmalık biber
** 1 orta boy patlıcan
** 1 orta boy kabak
** 100 gr bamya
** 2 orta boy soğan
** 2 çay kaşığı tuz

Yaz Türlüsü Yapılışı;

** Et, ince doğranmış soğan, yağ bir tencerede ateşe konur. Birkaç kere karıştırılıp kapağı kapatılır. Ateşi kısılarak et bıraktığı suyu çekinceye kadar pişirilir.
** Kabukları soyularak küçük doğranmış domates veya salça ilave edilir. Karıştırılıp 2 bardak su konur Kaynayınca ateşi kısılır. Et yarı yumuşayıncaya kadar pişirilir.
** Sebzeler Yıkanır. Özelliklerine göre ayıklanır veya soyulup doğranır.
** Tencereye önce geç pişen fasülye konur. Biraz pişince diğer sebzeler ilave edilip yumuşayıncaya kadar pişirilir.
** Ateşten inmesine 10 dk kala tuz atılır.

Kışlık Tarhana Nasıl Hazırlanır


Kışlık Tarhana Nasıl Hazırlanır

Kışlık Tarhana Nasıl Hazırlanır


Kışlık Tarhananın Hazırlanması için Malzemeler;

 (  12 su bardağı ufalanmış kuru tarhana için malzemeler)
**  3 orta boy olgun domates
** 4 orta boy soğan
** 7-8 adet yeşil sivri biber
** 2 su bardağı koyuca yoğurt
** 2 adet salçalık biber
** 1 kahve fincanı kuru nane
** yarım demet maydanoz
** 1 çorba kaşığı tuz
** 1,5 kg un

Kışlık Tarhananın Hazırlanması;

** Sivri biber, salçalık biber, domates, ayıklanmış maydanoz yıkanır. Soğan soyulur.
** Soğan, sivri biber, salçalık biber, maydanoz ince ince, domates ise küçük küçük doğranır.
** Domates, soğan, sivri biber, salçalık biber, maydanoz, nane, tuz, yoğurt geniş bir kaba konup karıştırılır. Un da eklenerek katı hamur yapılır. Çelik, emaye veya cam olan büyük bir kaba alınarak ağzı kapatılır.
** Her gün, gerekirse un eklenerek yoğurulur.
** 7  gün oda sıcaklığında mayalanan hamur, küçük parçalara bölünerek ışıksız, gölge bir yerde temiz örtü üzerine yayılır.
** Ara sıra ters yüz edilir. Yarı kuruyan parçalar, daha küçük parçalara bölünür.
** Tam sertleşmeden, ufalanabilir hale gelince kevgirden geçirilir. Gölgede iyice kurutulup, bez torbada serin yerde saklanır.
Önemli: Haşlanarak fındık makinesinde çelikmiş 1 su bardağı nohut, hamuruna katılırsa lezzeti ve besin değeri artar.     

Kereviz Çorbası


Kereviz Çorbası

Kereviz Çorbası


Kereviz  Çorbası için Malzemeler;

**  5 su bardağı et suyu veya su
** 2 kibrit kutusu büyüklüğünde yağ
** 1 çorba kaşığı kuru nane
** 3 orta boy kereviz
** 2 çorba kaşığı un
** 3 çay kaşığı tuz


Kereviz Çorbası Yapılışı;

** Kerevizlerin talaş kısmı temizleninceye kadar soyulup, yıkanır. Küçük parçalara doğranır. Hafif ateşte az su ile, ağzı kapalı olarak yumuşayıncaya kadar haşlanır. Ezilerek püre yapılır.
** Yağ ile un az ateşte hafif pembeleştirilir.
** Karıştırarak ölçülü et suyu veya su, kereviz püresi, tuz, ufalanmış nane konur. 10 dk hafif ateşte pişirilir.
** Küçük parçalara bölünerek yağda veya fırında kızartılmış ekmek ile servis yapılır.

Düğün Çorbası


Düğün Çorbası

Düğün Çorbası


Düğün  Çorbası için Malzemeler;

**  7 su bardağı et suyu
** 2 parça haşlanmış et
** 2 kibrit kutusu büyüklüğünde yağ
** yarım çay kaşığı kırmızıbiber
** 2 yumurta
** 1,5 limon suyu
** 2 çorba kaşığı un
** 3 çay kaşığı tuz

Düğün  Çorbası Yapılışı;

** Süzülmüş et suyu, çorba tenceresinde ateşe konur.
** Yumurtalar çatalla çırpılır. Un, limon suyu konarak karıştırılır. 1 su bardağı soğuk su ile sulandırılır.
** Kaynamakta olan et suyuna, süzgeçten süzülerek geçirilir. Tuz atılır. 1-2 dk kaynatmadan, karıştırarak pişirilir. Ateşten alınır.
** Küçük parçalara bölünmüş et ilave edilir.
** Üzerine kızdırılmış kırmızı biberli yağ gezdirilir.

Önemli: Bu çorba için en iyi et suyu gerdandan elde edilir. Etleri de çorbaya didiklenerek kullanılır. Gerdan yok ise, üzerinde çorbaya yetecek kadar et bulunan koyun kemikleri kullanılabilir.

Mantar Çorbası


Mantar Çorbası

Mantar Çorbası


Mantar Çorbası için Malzemeler;

**  6 su bardağı et suyu veya su
** 1 paket mantar ( 200 gr )
** 2 kibrit kutusu büyüklüğünde yağ
** 2 çorba kaşığı un
** yarım çay kaşığı kırmızıbiber
** 1 yumurta
** 2 su bardağı yoğurt
** Yarım su bardağı sirke
** 4-5 diş sarımsak
** 3 çay kaşığı tuz

Mantar  Çorbası Yapılışı;

** Mantar yıkanır. Sapları kesilip küçük parçalara doğranır. Limonlu suya atılır.
** Yumurta, un, yoğurt çorba tenceresinde iyice karıştırılır. Üzerine et suyu ilave edilip ateşe konur.          Kaynayıncaya kadar karıştırılır.
** Suyu süzülmüş mantar konur. Hafif ateşte 15 dk pişirilir. İneceğine yakın tuz atılır.
** Ocaktan alınır. Üzerine kızdırılmış kırmızı biberli yağ gezdirilir.
** Dövülmüş sarımsak sirkeye karıştırılır. Çorbanın yanında servis yapılır.

Önemli: Yumurta,un,yoğurt karışımı kaynayıncaya kadar karıştırılmayıp, kaynamaya bırakılırsa yoğurt kesilir.

Tarhana Çorbası


Tarhana Çorbası

Tarhana Çorbası


Tarhana Çorbası için Malzemeler;

**  6 su bardağı et suyu veya su
** 1,5 kibrit kutusu büyüklüğünde yağ
** Yarım çorba kaşığı domates salçası
** 4 çorba kaşığı tarhana
** 4 dilim bayat ekmek
** 3 çay kaşığı tuz

Tarhana  Çorbası Yapılışı;

** Tarhana, 1 su bardağı soğuk suda yarım saat ısıtılır.
** Salça, yağ çorba tenceresinde biraz kavrulur. Üzerine 5 su bardağı soğuk su veya et suyu konur. Islatılmış tarhana suyu ile birlikte ilave edilir.
** Kaynayıncaya kadar karıştırılır. Uz atılır. Hafif ateşte ara sıra karıştırarak, 10 dk kaynatılır.
** Ateşten alınır. İstenirse üzerine kuru nane ufalanır. Küçük parçala kesilerek fırında veya yağda kızartılmış ekmek ile servis yapılır.

Köfteli Un Çorbası


Köfteli Un Çorbası

Köfteli Un Çorbası


Köfteli Un Çorbası için Malzemeler;

**  1 kibrit kutusu büyüklüğünde yağ
** 1 orta boy soğan
** 3 yumurta büyüklüğünde yağsız kıyma
** 2 su bardağı erişte veya küçük doğranmış en ince makarna
** 1 çorba kaşığı ufalanmış kuru nane
** 2 su bardağı ayran
** 4-5 dal maydanoz
** Yarım çay kaşığı karabiber
** 3-4 diş sarmısak

Köfteli Un Çorbası Yapılışı;

** İnce kıyılmış maydanoz yaprağı, karabiber, yarım çay kaşığı tuz kıymaya karıştırılıp yoğurulur. Fındıktan daha ufak köfteler yapılarak una bulanır.
** rendelenmiş soğan, kızdırılmış yağa konup az ateşte sararıncaya kadar kavurulur. 6 su badağı su ilave edilir.
** Kaynayınca hazırlanan köfteler, erişte, ince kıyılmış maydanoz sapları, 3 çay kaşığı tuz konur. Erişte pişinceye kadar kaynatılır. Ateşten alınır.
** Yarım çay kaşığı tuz ile dövülmüş sarımsak ayrana katılır. Karıştırarak azar azar çorbaya ilave edilir.
** Üzerine ufalanmış kuru nane ekilir.

Önemli: Bu çorba için evde yapılan erişte kullanılırsa daha lezzetli olur.