Kışlık Tarhananın Hazırlanması için Malzemeler;
( 12 su bardağı ufalanmış kuru tarhana için malzemeler)
** 3 orta boy olgun domates
** 4 orta boy soğan
** 7-8 adet yeşil sivri biber
** 2 su bardağı koyuca yoğurt
** 2 adet salçalık biber
** 1 kahve fincanı kuru nane
** yarım demet maydanoz
** 1 çorba kaşığı tuz
** 1,5 kg un
Kışlık Tarhananın Hazırlanması;
** Sivri biber, salçalık biber, domates, ayıklanmış maydanoz yıkanır. Soğan soyulur.
** Soğan, sivri biber, salçalık biber, maydanoz ince ince, domates ise küçük küçük doğranır.
** Domates, soğan, sivri biber, salçalık biber, maydanoz, nane, tuz, yoğurt geniş bir kaba konup karıştırılır. Un da eklenerek katı hamur yapılır. Çelik, emaye veya cam olan büyük bir kaba alınarak ağzı kapatılır.
** Her gün, gerekirse un eklenerek yoğurulur.
** 7 gün oda sıcaklığında mayalanan hamur, küçük parçalara bölünerek ışıksız, gölge bir yerde temiz örtü üzerine yayılır.
** Ara sıra ters yüz edilir. Yarı kuruyan parçalar, daha küçük parçalara bölünür.
** Tam sertleşmeden, ufalanabilir hale gelince kevgirden geçirilir. Gölgede iyice kurutulup, bez torbada serin yerde saklanır.
Önemli: Haşlanarak fındık makinesinde çelikmiş 1 su bardağı nohut, hamuruna katılırsa lezzeti ve besin değeri artar.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder